ARMATA obligatorie ar putea reveni în tot mai multe state europene pe măsură ce războiul ruso-ucrainean e în creștere. Ciucă s-a declarat „pentru”

ARMATA obligatorie ar putea reveni în tot mai multe state europene pe măsură ce războiul ruso-ucrainean e în creștere. Ciucă s-a declarat „pentru”
Recruți - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/09/2023, 10:06

Invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 a declanșat o dezbatere intensă în Europa cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu ca răspuns la noile provocări de securitate. Sunt deja state europene care au luat aceste măsuri după ce Rusia a readus războiul în Bătrânul Continent.

După Războiul Rece, majoritatea țărilor europene au eliminat treptat serviciul militar obligatoriu, dar războiul din Ucraina a reaprins discuțiile despre reintroducerea acestuia și creșterea bugetelor de apărare în Europa.

Mai multe țări europene, cum ar fi Lituania și Danemarca, au extins deja sau analizează reluarea serviciului militar obligatoriu, în timp ce altele se întreabă despre eficacitatea și implicațiile etice ale acestei măsuri.

În prezent sunt doar șase dintre cele 29 de state membre NATO care au menținut serviciul militar obligatoriu din 1993 încoace. Altele, precum Regatul Unit, Statele Unite și Canada, au avut armate compuse exclusiv din profesioniști de peste 50 de ani.

Spiritul de războinic neînfricat s-a șters din mentalul noilor generații

O preocupare majoră este legată de diferența dintre recruții civili și soldații profesioniști, observată în timpul conflictului din Ucraina. Motivația și eficacitatea recruților ruși au ridicat semne de întrebare, cu dezvăluiri despre încercările de a-i ține pe tinerii recruți ruși pe câmpul de luptă.

Și tinerii soldați ucraineni, care au primit instruire rapidă la baze NATO din Germania, au exprimat frustrări legate de sentimente de demoralizare și de inadecvare în timpul luptelor.

Anexarea Crimeei în 2014 a determinat Ucraina și Lituania să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru a face față noilor amenințări. Recent, guvernul ucrainean a adoptat o lege care prevede că toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, apti din punct de vedere fizic, pot fi supuși serviciului militar obligatoriu.

Unele țări, precum Țările de Jos și Suedia, iau în considerare creșterea numărului de militari prin serviciul militar obligatoriu, în timp ce Franța examinează o variantă ușoară a acestuia.

Danemarca are, de asemenea, un serviciu militar obligatoriu, dar există suficienți voluntari pentru a satisface cererea.

În Franța, există în prezent o dezbatere privind o formă „ușoară” a serviciului militar obligatoriu. Președintele Emmanuel Macron a introdus Serviciul Național Universal în 2019, permițând tinerilor să se ofere voluntari timp de o lună și să își servească țara.

Letonia, care se învecinează cu Rusia, planifică reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar Finlanda, cu o istorie de conflicte cu Rusia, are sprijin larg pentru această măsură.

Dezbaterea privind serviciul militar obligatoriu în Europa se concentrează și pe aspecte economice și etice. Unii susțin că trimiterea civililor fără experiență în luptă poate fi ineficientă și lipsită de etică, în timp ce alții consideră că aceasta poate stimula patriotismul și solidaritatea națională.

Revine armata obligatorie în România?

În România, discuțiile despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu au avut loc, dar inițiativele anterioare au eșuat. Chiar fostul premier Nicolae Ciucă s-a declarat „pentru” reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Cu toate acestea, au existat propuneri de reintroducere a serviciului militar obligatoriu pentru românii din străinătate în cazul unei mobilizări generale, potrivit Adevărul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Cresc salariile minime de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Avertisment pentru cei care stau la CURTE. Se ELIMINĂ de urgență
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Mai mulți asteroizi potențial periculoși amenință planeta Marte
×